Neden Poliüretan Çizme Tercih Etmeliyiz?

Poliüretan (PU) enerji tasarrufu, hafiflik ve rahatlık sağlarken, PU’dan yapılan çizmeler daha uzun ömürlü ve amaca uygun olma eğilimindedir. PU, birçok sorunu çözebilen çok yönlü bir malzemedir.

Esneklik, yırtılma ve aşınma direnci söz konusu olduğunda son derece iyi, sağlam ve dayanıklı bir ürün oluşturmak için çeşitli şekillerde manipüle edilebilir.

Diğer yandan PVC ise, aşınmaya veya hava koşullarına karşı dayanıklılık açısından iyi bir performans göstermediği gibi, çevresel sağlık yararlarına sahip değildir. Hafif ve aşınmaya karşı yüksek direnç gösteren Poliüretandan yapılan çizmeler, PVC'ye kıyasla sıvı, katı yağlar, gübre, asit ve kimyasallara karşı daha dayanıklıdır.

PU'nun esnekliğinden dolayı, PVC'den yapılmış çizmelere göre daha rahat ve konforludur. PVC gibi malzemeler yerine PU kullanmanın başka faydaları da vardır. PU endüstrisi, kaynakları koruma ve plastik ve ürünlerin çevresel ve sağlık üzerindeki etkilerini en aza indirme uygulamasını desteklerken, poliüretanlar enerji sürdürülebilirliğini korumaya yardımcı olur.

PU çok daha dayanıklı ve çok yönlü bir ürün olmasının yanı sıra PVC'nin temel yapı taşı klordur (Cl) ve klor üretimi çevreye dioksin salmaktadır. Bu genellikle toksik katkı maddeleri içeren ve sızdıran PVC ürünlerine yol açar. Bu katkı maddelerinin birçoğu plastiğe kimyasal olarak bağlı olmadığından, üründen dışarı çıkabilir ve bu da tüketiciler için potansiyel tehlikelere neden olabilir.

Ayrıca, PVC'nin çöplüklere atılması da çevre için risk oluşturmaktadır. Esnek PVC depolama alanlarında bozulduğundan, atıklardan toksik katkı maddeleri sızmakta ve bu da astarsız depolama alanları için sorun teşkil etmektedir. Bu katkı maddeleri ayrıca belediye atık depolama alanlarında oluşan çöp gazlarının oluşumuna da katkıda bulunur.

Aşağıda PU ve diğer malzemelere ait dayanıklılık mukayesesi gösterilmiştir.